Karel Peulen

Portfolio

Personalia

afbeeldingen6

Karel Peulen

Geboren te Hoensbroek

Woonplaats Wijchen

 

Karel Peulen is lange tijd als kwaliteitsengineer werkzaam geweest.

Door privé-omstandigheden maakte hij in de jaren 80 een omslag naar de kunst.

Dit was niet zo verwonderlijk omdat  zijn zussen zich eveneens met  de kunst bezig hielden. Karel ging enkele jaren naar de kunstacademie Maastricht, maar al gauw bleek dat hij zijn eigen visie had. Volgens galeriehouder Brando Vallinga uit Heerlen (inmiddels helaas overleden) waren de werken van Karel zeer interessant en kwam er vanuit Karel’s  intuïtie steeds weer wat nieuws en zo ontpopte hij zich tot een veelzijdig kunstenaar. Dit alles leidde tot een tv-opname bij Veronica waar hij zijn werken mocht laten zien tot het bewerken van couture. In het begin van zijn kunstenaars loopbaan volgde hij in Duitsland diverse cursussen schilderen o.a. op zijde, wat voor die periode vrij uniek was. Hij beschilderde wel veel zijdedoeken die hij verwerkte met gesmolten en beslagen strippen koper die vast werden gezet op een paneel waardoor de zijde werd gedrapeerd. Karel bleef zich ontwikkelen in schilderen en was vaak op de kunstacademie in Arnhem te vinden. hier leerde hij docent Wim Zurne kennen die hem inspireerde tot etsen met o.a de droge naaldtechniek In deze periode tekende Karel op koperen platen en drukte deze erna  op een Ets pers af. Ook kwam Karel in deze periode in contact met een docent edelsmeden uit Schoonhoven waarbij hij privélessen ging volgen. Hieruit volgde het maken van  armbanden van massief zilver met ebbenhout erin verwerkt en hierin uiteraard zijn eigen stijl van tekeningen.

Deze unieke armbanden zijn geregeld in de prijzen gevallen

Karel ging vele jaren telkens drie maanden op reis naar o.a. het verre Oosten, waar hij in primitieve omstandigheden zocht naar nieuwe inspiratie. Na een van deze reizen brak er een nieuwe periode aan waarbij Karel zich veel bezig hield met objecten van RVS (roestvrij staal) deze ontwierp hij dan in verschillende vormen en groottes. Om zijn creaties beter vorm te geven ging Karel werken met een techniek die gevormd word door een laserstraal. Onder in het door laser betekende object plaatste hij een lichtbron zodat s' avonds deze tekeningen door het licht geaccentueerd werden . Door deze techniek in combinatie met een lichtbron ontstond dan een prachtig lijnenspel van tekeningen. Deze objecten werden ook van glas en koper gemaakt, zowel voor binnen als buiten. Bij de glazen objecten werden er eerst figuren op gelijmd om hierna het werk te zandstralen en zodat ook hierdoor dezelfde manier als hierboven beschreven  figuurtjes zichtbaar zijn.

Even iets heel anders voor Karel

Monica Zeegers uitvaartverzorging organiseerde in de Watermans Toren te Nijmegen een expositie met doodskisten, de opdracht aan deelnemende kunstenaars was om een kist naar eigen inzicht te beschilderen. Karel wilde en deed ook mee aan dit project maar ervaarde dit als best confronterend. Zijn creatie leverde Karel een nominatie, een interview in de Gelderlander en een plaatsing in het magazine Lucity Magazine op.

Waar houdt kunstenaar Karel Peulen zich nu bezig?

Om zijn onafgebroken drang naar inspiratie bracht Karel de afgelopen jaren jaarlijks een maand door in Spanje (Valencia ) als Artist in residence om inspiratie op te doen. Hij ging zich toeleggen op het ontwerpen van mode en couture met daarop zijn tekeningen. De vooraanstaande modebladen waren geïnspireerd door zijn werken. Hij ontwierp opeens mode en op de couture ging hij tekeningen plaatsen. Inmiddels heeft Karel al meer dan 1500 ontwerpen gemaakt die bestemd zijn als modeprint. Karel noemt ze op internet " dreaming of my hand" en inmiddels zijn deze in veel landen verspreid  met zeer lovende recenties van  gerenommeerd  kunstenaars , fotografen en couturiers .Karel is inmiddels alles aan het uitwerken om deze tekeningen te verkopen aan designers.

 

Wij hopen dat u na het lezen van deze kleine bloemlezing een indruk heeft gekregen van Karel Peulen en zijn werken.

 

 

Neem gerust een kijkje in mijn portfolio's om een indruk te krijgen van mijn werken. Voor vragen kunt u contactinformatie vinden op de contactpagina

Voor mijn exposities kunt u hier klikken.

 

Groetjes, 

Karel Peulen